Gameklassiekers die wij graag willen zien op iOS, Android en Windows Phone

Gameklassiekers die wij graag willen zien op iOS, Android en Windows Phone

GTA San Andreas, een van de beste games ooit, is zojuist uitgekomen voor iPhone en Android. Een heuglijke gebeurtenis en een fijn kerstcadeau, maar hopelijk slechts het topje van de ijsberg van klassiekers die we naar de mobiele telefoon en tablet zien komen. Op welke gameklassiekers zitten wij te wachten?

Bijna tien jaar geleden werd San Andreas gelanceerd (2004) voor pc en consoles. De game is uitgegroeid tot ware klassieker en kan sinds afgelopen week ook eindelijk gespeeld worden op iOS en Android.

San Andreas is natuurlijk niet de enige topper uit het verleden die we in het heden op onze telefoons en tablets spelen. Toch is de verzameling aan overzettingen nooit groot genoeg, wat ons betreft. Daarom hebben we een verlanglijstje in elkaar gezet met topgames uit de jaren '90 en '00 die we graag onderweg zouden willen spelen.

Zandbak op je mobiel

Het 3D sandbox-concept (een grote open gamewereld) was natuurlijk niet nieuw bij San Andreas, daarvoor waren in dezelfde serie al GTA 3 en Vice City uitgekomen. Eentje die we graag zouden zien op tablet en telefoon is Mafia: The City of Lost Heaven, uit 2002. Het was een van de eerst 3D sandbox-games, eentje waar we nog altijd met veel liefde naar terugkijken.

En als Grand Theft Auto werkt op mobiel, waarom dan niet Mafia? De game heeft een fantastisch verhaal, een verscheidenheid aan missies, en graphics die anno nu nog prima meekunnen. Genoeg ingrediënten voor een overzetting, vinden wij.

Mafia, referentiepunt in het sandbox-genre

Point-and-click-klassiekers

De geniale remake van Monkey Island en zijn vervolg zijn inmiddels al een paar jaar beschikbaar op smartphone en tablet, maar we willen meer! Het inmiddels heengegane LucasArts had een flinke gamebibliotheek, bestaande uit een reeks fantastische en vaak hilarische point-and-click-adventures.

Disney heeft nu de rechten op deze titels en we hopen dat het bedrijf het aandurft om een stel goede oude LucasArts-klassiekers van een flinke lik verf te voorzien en ze op de mobiele platformen uitbrengt. Wij denken dan vooral aan Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Day of the Tentacle, Full Throttle, Sam & Max en, als het even kan, Grim Fandango.

Guybrush schittert op iOS; dus waar blijft Indy?

Simulatoren voor iedereen

Simulator-games zijn erg populair op de mobiele platformen, mede omdat ze geen duizend knoppen vereisen om te spelen. Je gebruikt je vinger om op een optie te klikken, that's it. SimCity en Theme Park zijn inmiddels als beschikbaar op onze mobiel, maar we zouden er graag meer zien.

Onze twee favorieten van vroeger die we móeten spelen onderweg zijn Theme Hospital en Roller Coaster Tycoon. Beide zijn ongelofelijk verslavend en vooral heel erg tijdloos. Mits iemand de tijd en moeite neemt om ze over te zetten naar iOS, Android en/of Windows Phone.

Een ziekenhuis runnen met Theme Hospital is leuker dan je denkt

Mario en zijn familie

Op de Softonic-redactie wagen we ons elk jaar aan voorspellingen en één daarvan is dat Super Mario Bros in 2014 uitkomt op tablet en smartphones. We durven ons geld er echter niet op te zetten: het is meer hoop dan verwachting die tot deze 'voorspelling' leidt. Zeker omdat Nintendo doorgaans niet heel gewillig is met het publiceren van games buiten hun eigen platformen.

Maar dromen mag altijd en het zou heel tof zijn om eindelijk eens met de wereldberoemde loodgieter rond te mogen springen op onze touchscreens. Of rondracen, met Mario Kart bijvoorbeeld. Angry Brids Go! toonde in ieder geval al dat het mogelijk is, maar nog liever zien we Mario en zijn vrienden achter het stuur kruipen.

Mario, wanneer verschijn je eens in legale vorm op onze mobiel?

Het vlaggenschip van Microsoft

Windows Phone zit in de lift, maar mist nog de echte punch om aan te haken bij iOS en Android. Misschien moet het de aandacht proberen te grijpen van de gamers met een aantal exclusieve toptitels. Met Microsoft zou dat helemaal geen probleem moeten zijn.

Halo en Fable hebben sinds hun release op de eerste Xbox en hun vele vervolgen een grote schare fans opgebouwd, dus waarom geen overzetting naar Windows Phone? Het lijken ons twee uitstekende kandidaten om gamefanaten over te halen toch maar eens een Windows Phone uit te proberen.

Halo op de smartphone: waarom ook niet?

Een wereld zonder grenzen

Met de komst van San Andreas en eerder games naar mobiele platformen, lijkt het ons wel duidelijk: er zijn geen grenzen van techniek, leeftijd en geslacht meer op telefoon en tablet.

Enige probleem is dat niet elke game zich qua controls leent voor touchscreen-besturing. Met accessoires is dit probleem op te lossen, maar daarmee valt direct het unieke van de mobiele apparaten weg: compacte devices die je in je broekzak meeneemt. Daarnaast komen niet alle spellen even goed tot hun recht op een klein scherm. Maar wie niet waagt, wie niet wint!

Welke games zou jij graag spelen op je telefoon en tablet?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Nieuwste artikelen

Meest gedownloade apps

Классика мирового кинематографа (HD Video) | Hitam Putih Sabian Nanda | Jekyll and Hyde